Bitcoin

Een uitleg over Bitcoin helpt jou de wereld van crypto en blockchain beter te begrijpen. En dat is handig, want we krijgen steeds vaker met crypto’s zoals Bitcoin te maken. Zo horen we er steeds vaker over op het nieuws en zijn er steeds meer mensen die aangeven geld in Bitcoin te beleggen. Voordat je hier zelf mee gaat beginnen, is het handig om te weten wat Bitcoin eigenlijk is en hoe ‘s werelds grootste cryptocurrency werkt. dus, Wat is Bitcoin (BTC)?

Inhoudsopgave

Wat is Bitcoin (BTC)?

Bitcoin is een cryptocurrency. Zo’n cryptocurrency is een digitale valuta die op de blockchain draait. Dit betekent dat je de digitale valuta kunt gebruiken voor het betalen van diensten en producten, maar ook kunt bewaren als middel voor waardeopslag.

De blockchain is een netwerk dat uit meerdere computers bestaat, en worden nodes genoemd. Deze nodes hebben een kopie van alle Bitcoin-transacties die in het verleden zijn uitgevoerd. Daarom weten alle nodes hoeveel cryptocurrencies iedereen in zijn bezit heeft. Dat wordt immers in de geschiedenis opgeslagen.

Op het moment dat jij Bitcoins verstuurt naar een ander persoon, zal het netwerk van Bitcoin controleren of jij die transactie wel kunt uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg munten in je bezit, en ben je wel de rechtmatige eigenaar van de Bitcoins die je wilt versturen? Een aantal computers zorgen voor deze controle, en zij worden miners genoemd. De miners controleren alle transacties die in 10 minuten zijn gemaakt. Alle legitieme transacties worden samengevoegd. Deze samenvoeging noemen we een blok. De code van het complete blok wordt vervolgens omgezet naar een cryptografische hash, wat je kunt vergelijken met een geheimschrift. De inhoud van het blok bepaalt hoe deze hash eruit ziet.

Maar voordat de miners het blok omzetten naar een hash voegen ze de hash van het vorige blok toe. Er ontstaat hierdoor een ketting van blokken: de blockchain. Iedere node heeft een kopie van deze ketting op zijn machine staan. Hierdoor kunnen alle nodes in het netwerk elkaar makkelijk controleren.

Decentraal en veilig

De decentralisatie is de belangrijkste kenmerk van Bitcoin. Het netwerk van de blockchain bestaat uit zo’n één miljoen nodes die allemaal samenwerken. Iedere node heeft evenveel macht. Alle data wordt op alle nodes opgeslagen, waardoor er niet één partij is die meer macht dan de rest heeft. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij centrale applicaties zoals Facebook. Hier wordt alle data opgeslagen op de webservers van Facebook, en zij hebben dan ook de volledige macht en controle over de gegevens van gebruikers.

Dat is niet het geval bij Bitcoin. Alle data wordt door middel van cryptografie versleuteld, waardoor de nodes niet bij de gegevens van gebruikers kunnen komen. Dit houdt in dat alle data wordt omgezet naar een geheimschrift. Dit geheimschrift wordt zichtbaar zodra jij de juiste sleutels kunt laten zien. Van deze sleutels is één sleutel privé en alleen bekend bij de rechtmatige eigenaar.

Geschiedenis van Bitcoin

Bitcoin is in 2008 bedacht door Satoshi Nakamoto. Echter weet niemand wie Satoshi Nakamoto is. Het is namelijk een schuilnaam die men op een online forum gebruikte. De persoon (of personen) achter Satoshi vonden dat de grote banken te veel macht hadden. Daarom wilden zij een decentrale alternatieve valuta oprichten waar de normale bevolking de macht over had. Op 2 januari 2009 werd het eerste blok voor de Bitcoin-blockchain geproduceerd. Op die dag was één Bitcoin vrijwel niks waard. Op zijn hoogtepunt was Bitcoin $69.044,77 waard.

Waar kun je Bitcoin voor gebruiken?

Bitcoin is dus de eerste cryptocurrency die we kennen. Maar goed, wat kun je eigenlijk met een cryptocurrency zoals Bitcoin doen? We zien dat Bitcoin voornamelijk de volgende toepassingen kent:

  • Betaalmiddel – Iedere Bitcoin heeft een bepaalde waarde, en daarom is Bitcoin geschikt als betaalmiddel. Toch zien we dat veel mensen BTC niet als betaalmiddel gebruiken omdat het een erg volatiele valuta is.
  • Beleggingsmiddel (voor de korte termijn) – Bitcoin wordt vooral als beleggingsproduct gebruikt. Veel mensen willen op een waardeverandering speculeren en hopen zo meer geld te verdienen. We noemen dit ook wel ‘crypto trading’.
  • Spaarmiddel / Hedge tegen inflatie – Mensen die met Bitcoin sparen, doen hierbij een belegging voor de lange termijn. Ze verwachten dat Bitcoin op de lange termijn minder hard in waarde zal dalen (of zelfs in waarde stijgt) dan de fiat valuta die zijn gebruiken.
  • Spreiding van het portfolio – Beleggers willen hun geld vaak spreiden over verschillende beleggingsproducten. Bitcoin is een populair beleggingsproduct voor grote institutionele beleggers, alsook voor de kleine individuele beleggers.

Is investeren in Bitcoins veilig?

Een investering in Bitcoin is veilig wanneer je goed onderzoek doet naar de mogelijkheden en rekening houdt met oplichting en scams. We zien helaas veel mensen opgelicht worden wanneer je een investering in Bitcoin doen. Maak daarom altijd gebruik van een betrouwbare crypto exchange (hieronder vertellen we wat de beste en veiligste exchanges zijn).

Houdt altijd rekening met het risico dat je loopt. Je kunt namelijk al jouw geld verliezen wanneer je in Bitcoin investeert. Ondanks dat veel mensen veel geld verdienen met crypto, is een belegging nooit een garantie op het verdienen van een positief rendement.

Doe daarom goed onderzoek naar Bitcoin voordat je jouw geld investeert. Dat kun je doen door de huidige prijs en marktomstandigheden te onderzoek, met bijvoorbeeld een technische analyse of fundamentele analyse.

Hoe kun je Bitcoin kopen?

Wil je Bitcoin kopen? Dat kun je het beste bij een betrouwbare en veilige crypto exchange doen die in Nederland is gevestigd. Bitvavo, Coinmerce en Bitcoin Meester zijn populaire crypto exchanges in Nederland en België. Hier kun je veilig Bitcoin kopen met betaalmethodes als iDeal, SEPA Bancontact en creditcard.

Kun je bitcoins staken?

Het netwerk van Bitcoin maakt geen gebruik van Proof of Stake, en daarom is het niet mogelijk om Bitcoin te staken. Het is wel mogelijk om Bitcoin te minen. Het netwerk gebruikt namelijk Proof of Work. Je kunt Bitcoin minen door een miner node op te zetten binnen het netwerk van Bitcoin. Mining kun je als individu doen, al is het ook mogelijk om jezelf bij een mining pool aan te sluiten. Je bundelt jouw computerkracht met andere miners om samen zo snel mogelijk transacties te valideren.

Passief inkomen met Bitcoin verdienen

Ondanks dat het niet mogelijk is om Bitcoin te staken, kun je wel een passief inkomen met Bitcoin verdienen. Daarvoor hoef je overigens geen mining apparatuur aan te schaffen. Want ook zonder het laten draaien van een mining computer kun je een rendement met Bitcoin verdienen.

Dat doe je door Bitcoin in te zetten voor zogeheten ‘Earn’-programma’s. Bij crypto exchanges kun je jouw Bitcoin uitlenen aan andere crypto experts die het vervolgens gebruiken voor crypto trading. Natuurlijk ontvang jij een mooie beloning wanneer je jouw Bitcoins aan anderen uitleent. En het is ook de bedoeling dat jij jouw Bitcoins weer terug krijgt.

Bij Bitvavo, Coinmerce en Binance kun je een rendement op jouw Bitcoin verdienen. Bekijk de websites van deze exchanges om erachter te komen hoe hoog de huidige verdiensten zijn.

Deze Bitcoin uitleg heeft jou hopelijk meer duidelijkheid gegeven over wat Bitcoin eigenlijk is en hoe deze cryptocurrency werkt. Wanneer je in Bitcoin wilt beleggen raden we je aan om altijd zelf onderzoek te doen naar het beste koop- en verkoop moment, alsook naar de crypto exchange waar je Bitcoin koopt.

1
Coinmerce
Crypto
Earn
Flexibel
2
Bitvavo
Crypto
Earn
Flexibel
3
Bitcoin Meester
Crypto
Earn
Flexibel

Over aboutstaking.com

Gezamenlijk met onze redactie bieden we dagelijks nieuwe informatie over crypto, nieuws over crypto en praten we je bij over nieuwe trends binnen crypto en crypto staking. Voornamelijk rondom het onderwerp staking bieden we op aboutstaking.com de meest volledige informatie en kennis. Staking is het afgelopen jaar steeds populairder geworden. Onder andere de lage rentes op spaargeld en de hoge staking rewards hebben er voor gezorgd dat steeds meer mensen zijn gestart met staking. Maar wat zijn de risico’s van staking? Waar kun je coins veilig staken? En hoe werkt het staken van crypto coins eigenlijk? Dit zijn de onderwerpen waar wij ons in verdiepen op aboutstaking.com. Daarnaast speuren we met onze redactie dagelijks naar de beste staking deals die terugvind in onze handige vergelijker.