Is Crypto Staken Veilig? Wat zijn de risico’s?

Het staken van crypto kan een interessante manier van geld verdienen zijn. De percentages die je met staking kunt verdienen liegen er niet om en logischerwijs leggen veel investeerders hier dan ook de focus op. Want wie wil er nog geen extra rendement over zijn crypto portfolio?

Echter, bij het staken van crypto is het belangrijk dat je ook kijkt naar de veiligheid. Crypto staken kan namelijk de nodige risico´s met zich meebrengen, waar je rekening mee zou moeten houden. Door je risico’s zoveel mogelijk af te dekken, kun je een hoop mogelijke problemen voorkomen. Daarom kun je in dit artikel alles ontdekken over de risico’s die crypto staking met zich meebrengt.

Inhoudsopgave

Staking uitgelegd

Het fenomeen staking is afkomstig van het Proof-of-Stake (PoS) mechanisme. Dit duurzame systeem wordt door verschillende blockchain protocollen gebruikt, om op deze manier de transacties op de blockchain veilig en snel te verwerken. Deze methode is een stuk sneller en duurzamer dan het Proof-of-Work (PoW) systeem, waar bijvoorbeeld Bitcoin gebruik van maakt.

Om het PoS mechanisme te laten draaien is het belangrijk dat er veel mensen coins gaan staken. Het staken van cryptocurrency’s kan gedaan worden bij een validator. Validators zijn computers die de transacties op een blockchain controleren. Deze validators hebben een hoop coins van de betreffende blockchain nodig, om eventuele boetes mee te betalen.

Wanneer je via een validator gaat staken, ontvang je hier een beloning voor. Deze beloning komt meestal voort uit de transactiekosten die gemaakt worden bij het versturen van transacties op de blockchain. Een deel van de transactiekosten gaat dan naar de stakers toe, die op basis van hun gestakete coins een bedrag ontvangen.

Naast het direct staken via een validator, kun je ook via een derde partij jouw crypto staken. Dit is de meest eenvoudige manier en tevens de meest bekende manier. Via bijvoorbeeld crypto exchanges en staking platformen kun je jouw crypto inzetten en hiervoor staking rewards ontvangen. Deze platformen gaan met jouw crypto staken op de blockchain en hier ontvang jij een percentage van.

Staking crypto percentages

Het staken van crypto brengt zeer aantrekkelijke percentages met zich mee. Waar je tegenwoordig op de spaarrekening met moeite 0,1% rente ontvangt, zijn deze bedragen een stuk hoger binnen de cryptowereld. Het staken van crypto kun je vergelijken met het sparen bij de bank. Echter, de beloningen bij crypto platformen of blockchains liggen een stuk hoger dan bij de bank.

De meest lucratieve staking percentages kun je vinden bij altcoins. Deze coins brengen het meeste risico met zich mee. Altcoins zijn erg volatiel en hebben als bedrijf vaak nog een hoop te bewijzen. Hierdoor is het risico hoger, maar daar kan de beloning ook naar zijn. Zo zijn er altcoins waar je een staking rewards van 100% over kunt ontvangen!

Stablecoins worden vaak onder de noemer altcoins gegooid, maar behandelen we in dit geval apart. Ook met stablecoins kun je schitterende rendementen behalen. Er zijn staking platforms waar je 10% als staking rewards kunt ontvangen over bijvoorbeeld je euro stablecoin. Een enorm percentage, zeker wanneer je dit tegenover de euro’s op je spaarrekening zet.

Daarnaast hebben we natuurlijk nog Bitcoin, de oudste en meest populaire cryptomunt. Ook voor Bitcoin kun je aantrekkelijke staking rewards vinden. Zo ontvang je via locked staking op Binance ongeveer 5% en kun je op Bitvavo flexibel Bitcoin staken, waarbij je 0.77% ontvangt. Wat het percentage ook is, gratis extra crypto is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Wat is het risico van crypto staking?

Crypto staking biedt de mogelijkheid om enorme beloningen te ontvangen, maar dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan een platform failliet gaan of met het vermogen van alle investeerders ervandoor gaan. Dit zijn grote risico’s die gelukkig niet dagelijkse kost zijn.

Daarnaast loop je het risico met crypto staking dat de betreffende cryptocurrency hard in waarde daalt. Wanneer een coin een hoge inflatie heeft, waardoor het aanbod van coins groter wordt en de vraag niet op dezelfde manier groeit, dan daalt de token in waarde. Het is dan geweldig dat je een hoog staking percentage ontvangt, maar als de coin sneller minder waard wordt, dan heb je weinig aan de staking rewards.

Wat zijn de nadelen van staking?

Wanneer je via een derde partij crypto gaat staken, loop je het risico dat deze partij failliet gaat. In dat geval bestaat de kans dat je jouw volledig ingelegde bedrag aan crypto kwijt bent. Daarom is het verstandig om goed onderzoek te doen naar staking platformen en eventueel crypto staking te spreiden over verschillende platformen.

Daarnaast spelen er ook risico’s op de korte termijn, zoals het mislopen van winst. Wanneer je jouw crypto met locked staking hebt vastgezet op een staking platform, dan kun je tegen coins niet gebruiken. Indien je vroegtijdig aan de koers ziet dat er een flink daling voor cryptocurrency’s aan komt, kun je hier niet op anticiperen. Dit risico loop je alleen bij locked staking, dus indien je dit risico niet wil lopen is het verstandig om flexibele staking te gebruiken.