Staking Crypto Meest Complete Uitleg 2022

Als crypto-investeerder is rendement over je investering maken natuurlijk prioriteit nummer één. De volatiele cryptomarkt biedt een hoop kansen, maar brengt ook gevaren met zich mee. Toch is het mogelijk om op een veilige manier rendement te maken. Door jouw cryptocurrency’s op een verstandige manier te staken, kun je eenvoudig zorgen voor meer crypto in jouw portfolio!

Op de cryptomarkt heb je de keuze uit duizenden coins, die je via talloze exchanges en blockchain netwerken kunt staken. Door al deze platformen kan crypto staking onoverzichtelijk worden. Om ervoor te zorgen dat jij op een eenvoudige en verstandige manier extra winst maakt met jouw crypto, hebben wij voor jou de meest complete crypto staking uitleg van 2022!

Inhoudsopgave

Wat betekent staking bij crypto?

Staking bij crypto betekent dat je jouw cryptomunten vastzet op een plek, waar je uiteindelijk een beloning over ontvangt. Deze plek kan bijvoorbeeld op een exchange of in je crypto wallet zijn. Door jouw coins vast te zetten op een platform, zorg je voor een veilig en betrouwbaar netwerk, waar je in de vorm van crypto voor beloond wordt.

Besluit je bijvoorbeeld om Cardano (ADA) te gaan staken? Dan kun je voor het staken van ADA ook ADA als beloning verwachten. Hierdoor is crypto staking een perfecte manier om je portfolio uit te bouwen, zonder dat je extra geld hoeft te investeren.

Naast het vergroten van je crypto portfolio is het voordeel van crypto staking dat je het milieu helpt. Veel oude blockchains werken namelijk met proof-of-work (PoW), waarbij computers enorm veel energie verbruiken om het netwerk in stand te houden. De blockchains van Bitcoin en Ethereum zijn hier voorbeelden van, maar Ethereum is ondertussen hard op weg om over te stappen naar proof-of-stake.

Wat doet staking?

Staking is een belangrijk onderdeel om bepaalde blockchains draaiende te houden. Een crypto project kan voor transacties op de blockchain gebruik maken van proof-of-stake (PoS). De transacties op een blockchain moeten gevalideerd worden, om de veiligheid en betrouwbaarheid van de blockchain te kunnen garanderen. Machines die hiervoor zorgen worden ook wel validators genoemd.

Om een validator van een blockchain te worden, zul je cryptomunten moeten inzetten. Dit wordt ook wel stake genoemd en kun je vergelijken met het betalen van een borgsom. Deze borgsom is bedoeld om fouten van validators te corrigeren. Niet elke validator heeft namelijk goede bedoelingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er getracht wordt om een frauduleuze transactie door te laten gaan.

Wanneer een validator de regels overtreedt, kunnen de nodes van het netwerk een straf opleggen aan deze validator. Nodes zijn computers die met de blockchain verbonden zijn en zorgen dat het netwerk op een decentrale manier veilig en betrouwbaar blijft. De straf die de nodes aan de validator opleggen is een boete, die wordt betaald met de stake van de validator.

Om als validator op een blockchain actief te zijn, zul je enorm veel cryptomunten van de betreffende blockchain moeten hebben. Echter, dit betekent niet dat je met een klein portfolio niet kunt staken. Je kunt jouw cryptomunten namelijk ook via een andere validator inzetten. Dit kun je zowel direct als indirect doen, bijvoorbeeld direct via een validator of indirect via een exchange.

Locked en flexible crypto staken

Je kunt dus op verschillende manieren jouw cryptocurrency’s staken. Wanneer je via een exchange gaat staken, kom je vaak verschillende mogelijkheden tegen. Via bijvoorbeeld Binance kun je locked en flexible staking gebruiken. Hierbij heb je de keuze tussen jouw coins daadwerkelijk vastzetten op het platform, of kun je ze ten allen tijde van het platform afhalen.

Binance heeft voor locked staking een overzichtelijk menu, waar je per crypto token kunt zien hoeveel rendement je kunt ontvangen en voor hoeveel dagen je jouw coins op het platform vast kunt zetten. Deze staking rewards zijn een stuk hoger dan bij flexible staking, maar je coins staan voor een bepaalde tijd vast. Bij het staken op platformen die beide opties aanbieden is het dan ook belangrijk dat je vooraf de afweging maakt: wil ik hoge staking rewards of liever flexibiliteit?

Is staking verstandig?

Staking kan een eenvoudige manier zijn om extra rendement te genereren. Indien je dit op een betrouwbaar platform doet, kan crypto staking een zeer slimme zet zijn. Zeker wanneer je voor de lange termijn investeert, dan is staking de ideale manier om nog meer winst te maken. 

Echter, er kunnen ook gevaren aan het staken van crypto tokens zitten. Celsius Network (CEL) heeft aangetoond dat je niet elke staking platform zomaar kunt vertrouwen. Het platform is failliet gegaan en heeft hierdoor duizenden crypto-investeerders gedupeerd. Daarom is het belangrijk om goed onderzoek naar een platform te doen, voordat je besluit om je coins ergens vast te zetten.

Crypto exchanges zoals Bitvavo en Coinbase zijn bijvoorbeeld partijen die een stuk betrouwbaarder zijn. Deze exchanges hebben te maken met verschillende regels en zijn hierdoor een stuk veiliger voor gebruikers. Beide exchanges hebben een soortgelijke uitstraling en tevens een overzichtelijk platform, waar je snel en gemakkelijk crypto kunt kopen.

Op beide platformen kun je automatisch bepaalde cryptomunten staken, zonder ze vast te hoeven zetten. Gemakkelijker kan het niet! Mocht je het automatisch staken uit willen zetten, dan kun je dit met een klik op de knop aangeven in het staking menu op het exchange dashboard.

Crypto staking voor een passief inkomen

Het ideale van crypto staking is dat je met enkele klikken op de knop jouw crypto portfolio kunt vergroten. Jouw gekochte crypto coins hoef je enkel vast te zetten op een platform waar je kan staken. Wanneer op hetzelfde platform crypto kan kopen én kan staken, is het genereren van een passief inkomen helemaal eenvoudig! Indien je besluit om deze extra crypto uit te cashen, dan heb je een passief inkomen voor jezelf gerealiseerd.

Een passief inkomen opbouwen is enorm eenvoudig via staking. Zeker wanneer je de staking rewards gaat compounden. Door jouw staking rewards aan jouw investering toe te voegen, zul je bij een volgende uitbetaling meer rendement ontvangen. Wanneer je deze handeling blijft herhalen, wordt dit compounding genoemd. De beloningen worden steeds hoger, waardoor jouw portfolio groeit en je meer geld te besteden krijgt.

Wat is staking crypto nadelen?

Naast alle voordelen van crypto staking, zijn er ook enkele nadelen. Deze nadelen hoeven niet van toepassing op jou te zijn, maar voorkomen is beter dan genezen. Het grootste nadeel van crypto staking is dat een platform failliet kan gaan, waardoor jij je volledige inleg kwijt kunt raken. 

Daarnaast kan je door het staken van crypto ook met een ander nadeel te maken krijgen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je voor 90 dagen jouw crypto tokens hebt vastgezet. Wanneer de koers binnen deze periode een flinke crash meemaakt, heb je niet de mogelijkheid gehad om voor de crash je cryptocurrency’s te verkopen.

Dit is geen nadeel wanneer je voor de lange termijn in crypto investeert. Op de lange termijn is de hoeveelheid crypto tokens belangrijker, omdat dit invloed heeft op de hoeveelheid winst tijdens het uitcashen van je investering. Indien je voor een korte periode je investering wil gaan staken kan dit wel een mogelijk gevaar zijn. Daarom is het verstandig om eerst goed de koers te analyseren of te kiezen voor flexible staking.

Wat is het risico van staking?

De nadelen van crypto staking zijn ook direct de risico’s van het vastzetten van je coins. De risico’s zijn dat je jouw inleg verliest door een faillissement of dat je winst misloopt, doordat de koers corrigeert. Met name het eerste risico is er een om zeer serieus te nemen. Wanneer je winst misloopt door staking, kun je op een later moment mogelijk profiteren van een portfolio met meer crypto tokens erin. 

Wat is het beste staking platform?

Wanneer je jouw coins wil gaan staken, kun je dit op verschillende platformen doen. Je kunt zelf via een validator gaan staken, maar dit is niet de meest eenvoudige manier. Daarbij heb je ook het risico dat een validator een boete oploopt.

Exchanges geven voor het staken van crypto ook lucratieve beloningen. Wanneer je gaat staken bij een exchange, is het belangrijk dat je dit op een veilige exchange doet. De cryptocurrency’s op exchanges zijn namelijk niet daadwerkelijk van jou, maar zitten in jouw exchange wallet. Pas wanneer je jouw cryptomunten van het platform afhaalt en in je eigen crypto wallet plaatst, zijn de tokens pas écht van jou.

Wanneer je op een exchange wil staken en dit op de meest eenvoudige manier wil gaan doen, dat is Bitvavo een zeer geschikt platform. Via Bitvavo kun je over verschillende coins staking rewards ontvangen, terwijl je de coins gewoon in je wallet op Bitvavo kan houden. Je kunt alles met je coins doen, maar ontvangt wel de beloning!

Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?

Vaak zijn het altcoins die de hoogste rentepercentages hebben. Altcoins zijn door de volatiliteit als investering een stuk risicovoller, maar daar is de staking beloning ook naar. Er zijn talloze voorbeelden van platformen waar je over verschillende altcoins tientallen procenten rendement kunt ontvangen. Echter, wanneer je altcoins voor de korte termijn gaat staken, is het verstandig om eerst goed naar de koers te kijken. Wanneer je bijvoorbeeld 20% rendement over je vastgezette crypto ontvangt, maar de koers zakt met 50%, dan had je beter niet voor de beste rewards kunnen gaan.

Indien je liever voor zekerheid gaat, kun je op verschillende platformen ook aantrekkelijke percentages voor stablecoins ontvangen. Er zijn verschillende staking platformen waar je zo’n 10% rente over je stablecoins kunt krijgen. Staking lijkt er op het sparen op de spaarrekening bij een bank, maar bij de bank krijg je maar 0,1% rente. In dezelfde valuta kun je dus via cryptocurrency’s 100 keer zoveel rente krijgen!

De meest winstgevende manier van crypto staking

Vaak is de meest winstgevende manier om zelf je crypto te staken. Wanneer je via exchanges gaat staken betekent dit dat de exchange zelf de crypto tokens op het netwerk gaat staken, waarbij de tokens van de gebruikers worden ingezet. De exchange houdt hierbij een bepaald deel van de staking rewards voor zichzelf, waardoor je dus minder rendement maakt.

Echter, de exchange maakt het voor jou mogelijk om in enkele klikken jouw cryptomunten vast te zetten voor staking. Deze service maakt het maken van rendement een stuk eenvoudiger, waar de exchange logischerwijs een kleine vergoeding voor ontvangt. Wanneer je gaat staken op een exchange zul je dit echter niet merken, aangezien je gewoon de percentages ontvangt die de exchange vooraf aan jou belooft.