Verschil tussen Flexibele en Vaste Staking

Onder veel crypto-investeerders is staking een populaire manier om extra rendement over hun investering te maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld daytraden, is het staken van jouw crypto totaal niet intensief. Crypto staking is juist een ideale manier om een passief inkomen op te bouwen. Door jouw coins te gaan staken heb je er een hele tijd geen omkijken meer naar.

Je kunt op verschillende manieren cryptocurrency’s gaan staken. Niet alleen zijn er verschillende vormen van staking, maar ook heb je de keuze uit tientallen cryptomunten bij het staken van je coins. Daarom kun je crypto staking uitvoeren op de manier die jij wilt! Je kunt cryptocurrency’s bijvoorbeeld flexibel of vast staken. Bij vormen van staking hebben hun eigen voor- en nadelen, die in dit artikel volledig worden ontleden.

Inhoudsopgave

Hoe werkt staking?

Staking is onderdeel van Proof-of-Stake (PoS), het mechanisme dat de transacties op een blockchain valideert. Door jouw coins te staken, kun je een bijdrage leveren aan de veiligheid en betrouwbaarheid van de blockchain. Je kunt namelijk staken bij een validator, die alle transacties controleert.

Wanneer de validator een foutieve transactie doorlaat, ontvangt deze een boete. De boete komt uit de staking pool, waar investeerders in kunnen staken. Dit klinkt voor stakers zeer nadelig, maar dit komt niet enorm vaak voor. Wat wel vaak voorkomt zijn de beloningen voor het staken van je coins.

Deze beloningen komen voort uit de transacties die gemaakt worden via de blockchain. Wanneer goede transacties succesvol worden gevalideerd, gaat een deel van de gemaakte transactiekosten naar de stakers toe. Dit deel is de staking reward, die verdeeld wordt onder alle stakers.

Wat is locked/vaste staking?

Locked staking, dat ook wel vaste staking wordt genoemd, betekent dat jij je coins vastzet. Dit kun je vergelijken met het sparen bij de bank. Hier deponeer jij je spaargeld op een spaarrekening en ontvangt hier rente over. In het geval van locked staking zet je je geld niet vast bij de bank, maar bij een staking platform.

Dit kunnen bijvoorbeeld crypto exchanges of lending platformen zijn, en natuurlijk ook bij de validatoren van de blockchain. Deze manier van staken heeft verschillende voor- en nadelen. Om jou een goed beeld te geven van vaste staking, belichten we beide invalshoeken.

Voordelen en nadelen van locked staking

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, starten we met het grootste nadeel van locked staking. Doordat jouw coins vast worden gezet, kun je ze niet meer gebruiken. Dit kan een groot nadeel zijn, wanneer bijvoorbeeld de koers stijgt en je graag winst zou willen nemen, of wanneer je ziet dat de koers kan gaan dalen en je voor de zekerheid je coins zou willen verkopen.

Aan de andere kant, met locked staking kun je panic selling voorkomen. Bij Panic selling verkopen investeerders uit paniek hun cryptomunten, omdat de koers hard daalt en ze bang zijn dat de daling nog verder zal gaan. Vaak loopt deze groep investeerders achter de feiten aan en stap vervolgens weer te laat in, waardoor ze beter hun coins niet hadden kunnen verkopen.

Het grote voordeel van locked staking zijn de relatief hoge rewards. Welke cryptomunt je ook staket, via locked staking ontvang je altijd de hoogste rewards. Dit komt doordat je het platform waar je jouw coins gaat staken een stukje zekerheid geeft. Deze zekerheid wordt beloond met hoge beloningen.

Wat is flexibele staking?

In tegenstelling tot locked staking, is flexibele staking juist een stuk vrijer. Bij flexibele staking kun je meestal direct over je coins beschikken, of moet je enkele uren wachten. Dankzij deze flexibele aanpak kun je de nadelen van locked staking voorkomen. Via Bitvavo kun je bijvoorbeeld flexibel staken. De meest populaire exchange van België en Nederland biedt staking aan, die met enkele klikken al aangezet kan woorden.

Bij je dashboard op  Bitvavo kun je het kopje Staking vinden. Door hier met één klik staking aan te vinken, kun je direct beginnen met het wekelijks ontvangen van staking rewards. Afhankelijk van het device dat je gebruikt, kun je de Staking sectie aan de boven- of zijkant van het dashboard vinden.

Voordelen en nadelen van flexibele staking

Het kwam al even ter sprake, maar het grote voordeel van flexibel staken is dat je altijd kunt beschikken over je coins. Wanneer je winst wil nemen kan dit en ook het voorkomen van verlies kun je snel regelen. Of heb je ergens betere staking rewards ontdekt? Je kunt snel schakelen en zorgen voor een hoger rendement!

Deze flexibiliteit brengt wel een klein nadeel met zich mee. Door de flexibiliteit zijn de beloningen voor het staken ook een stuk lager. De partij waar jij jouw coins gaat staken heeft immers minder zekerheid, waardoor de beloningen ook lager uitvallen. Daarom is het verstandig om de afweging tussen rendement en flexibiliteit te maken, voordat je start met het staken van crypto.

Welke cryptocurrencies geven de beste rewards?

De staking rewards voor cryptocurrencies kunnen veranderen, waardoor het lastig is om een exacte coin aan te wijzen. Wel kun je altijd vasthouden aan verschillende rendementen voor verschillende coins. Zo ontvang je voor Bitcoin vaak de minst hoge rewards. Dit komt doordat Bitcoin geen Proof-of-Stake mechanisme gebruikt en daarnaast een relatief stabiele investering is. Het risico ligt lager, waardoor de beloning ook lager wordt.

De meest aantrekkelijke staking rewards kun je tussen de altcoins vinden. Altcoins worden gezien als de meest risicovolle investering, wat ook duidelijk wordt uit de beloning voor het staken. Wanneer je via Binance of Bitvavo jouw crypto gaat staken, dan zul je zien dat ook op deze platformen altcoins de meest hoge staking rewards geven. Soms zelfs tientallen procenten, hoe lekker is dat!

Stablecoins worden vaak gerekend als een altcoin, maar voor staking maken we toch een uitzondering. Stablecoins zijn relatief minder risicovol dan andere cryptocurrency’s, maar geven vaak een lekker hoog rendement bij crypto staking. Er zijn verschillende platformen waar je zo’n 10% kunt ontvangen. Een stuk hoger dan dezelfde valuta op de spaarrekening. De spaarrente ligt op ongeveer 0,1%, waardoor stablecoin staking rewards 100 keer hoger kunnen uitvallen!

Wat zijn staking crypto nadelen?

In dit artikel heb je kunnen ontdekken dat zowel locked als flexible staking zo zijn nadelen kan hebben. Wanneer je voor de lange termijn aan het staken bent, maakt de actuele koers natuurlijk niets uit. In dat geval is locked staking de meest aantrekkelijke keuze, omdat je simpelweg meer rendement kunt maken.

Houd hierbij ook rekening met een eventueel faillissement van een staking platform. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar ga nooit je volledige investering staken op hetzelfde platform. Wanneer een platform failliet gaat, ben je dan in één keer je gehele investering kwijt. Onderzoek daarom staking platformen goed, zodat je dit risico vroegtijdig kan voorkomen.

Kan je geld verliezen met staking?

Op een directe manier kun je geen geld verliezen met staking. Crypto staking zorgt er juist voor dat je meer coins krijgt en je portfolio hierdoor groeit. Echter, op een indirecte manier kan je wel geld verliezen met crypto staking. Wanneer de koers van een cryptomunt daalt, kan dit ook nadelig voor jou zijn indien je deze munt in bezit hebt.

Echter, je kan pas geld verliezen wanneer je verkoopt. Indien je een coin aan het staken bent waar je vertrouwen in hebt voor de toekomst, dan is het op basis daarvan niet logisch dat je geld verliest met staking. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek doet naar cryptocurrency’s en de juiste projecten gaat staken, zodat je zowel op de korte als lange termijn kunt profiteren van staking rewards!